Als bierbrouwer ben je nooit klaar met het verbeteren van je brouwsels. Je hebt er altijd toppers bij zitten, maar vaak heb je ook wel het idee dat er iets beter had gekund. Je voelt tijdens de brouwdag al of het lekker gaat of dat je iets fout hebt gedaan waarvan je weet dat het de smaak kan gaan beïnvloeden. Maar het kan ook gebeuren dat je het gevoel hebt alles juist te hebben gedaan, maar er toch een vreemde smaak in het bier is gekomen. Daarom hebben wij voor jou een aantal zelf bier brouwen tips opgesomd waarmee jij jouw brouwdag 100% gaat verbeteren.
3 tips om jouw brouwdag te verbeteren
Wij zetten 3 bierbrouw tips om jouw bier brouw dag te verbeteren.
1. Filter de wort voor het in de vergistingsemmer gaat
Eiwitten horen bij bier brouwen en zijn ook nodig als voedingstoffen voor de gist. Maar het veroorzaakt wel een troebel bier. Dit ziet er prachtig uit bij een weizen en zelfs een witbier, maar bij een Belgische tripel of NEIPA wil je dit absoluut niet. Filter daarom de wort voor het de vergistingsemmer in gaat. Vanuit je brouwpan of brouwketel gebruik je een kaasdoek of brew in a bag zak om het wort doorheen te laten lopen. Let wel op als je dit doet, je filterzak of kaasdoek kan verstopt raken door de eiwitten en overstroomd dan aan de zijkanten erlangs.
2. 5. Laat je gist hydrateren voor je het toevoegt
Een veel te veel onderschatte brouwtechniek is het hydrateren van korrelgist. Fabrikanten van korrelgist maken hun korrelgisten met het idee dat jij als brouwer dom bent en niet zelf kan nadenken of iets goed kan doen. Ze vertrouwen jou (en mij) niet dat wij korrelgist goed kunnen hydrateren. Dit terwijl hydrateren zeer simpel is. Voor je de gist gaat toevoegen aan het bier leg je het 15 tot 20 minuten in een schaaltje met lauw water (25 a 30 graden) voor je het toevoegt aan het wort. Dit zorgt dat er minder gistcellen direct sterven als ze het wort aanraken.
3. 6. Open de emmer NOOIT tijdens de vergisting
Hopelijk is deze tip voor de meeste bierbrouwers wel bekend. Maar smaakt jouw bier regelmatig naar een kartonnendoos? Grote kans dat er oxidatie heeft plaatsgevonden. Door steeds maar weer de deksel van je vergistingsemmer af te halen komt er zuurstof bij je brouwsel en dit kan oxidatie veroorzaken. Ben daarom gedurende het gehele vergistingsproces zeer voorzichtig met zuurstof inslag.