De beste verse tomaten! De welbekende spreuk op een groentemarkt. Maar zijn dat dan ook echt de beste tomaten? Voor de consument is het lastig te zien of het daadwerkelijk de beste tomaten zijn en daarom geloof je maar op het woord van de marktkoopman. Maar er zijn weldegelijk dingen waar je op kunt letten om te bepalen of een tomaat van goede kwaliteit is. Wat deze punten zijn, lees je in deze blog.
De kleur. Rood of oranje?
Misschien wel het meest zeggende en typerende aan een tomaat is de heldere rode kleur. Tomaten beginnen als zaadje in de grond. Vervolgens groeien uit de tomatenzaden de tomatenplanten naar verloop van tijd en beginnende tomaten te groeien. In de eerste fase is de tomaat groen. Oftewel de onrijpe fase. Vervolgens wordt de tomaat geel, daarna oranje en uiteindelijk rood. De tomaat moet niet te donkerrood, dit betekent dat de tomaat al lange tijd van de plan verwijderd is wat betekent dat deze niet meer vers is.
Knijp niet te hard!
Mensen hebben vaak de neiging om de tomaat te testen door er even in te knijpen. Hiermee voel je de hardheid van het vruchtvlees. Een prima methode, alleen knijp niet te hard. Wanneer je hard in de tomaat knijpt gaat dit ten kosten van het vruchtvlees en de buitenkant van de tomaat. Voel dus lichtjes de hardheid van de tomaat.
Hoe ziet de tomaat er over het algemeen uit?
Het gaat ook over het gevoel dat je hebt bij een verkoper en de tomaat. Kijk hoe de tomaat erbij ligt en naar de tomaten eromheen. Liggen er veel rotten of beschadigde tomaten in een bak, dan kun je ervan uitgaan dat de tomaten niet vers zijn. Daarnaast kun je het ook gewoon op de man af vragen hoe lang de tomaten al geplukt zijn, wat voor soort tomaten het zijn en of ze eventueel biologisch geteeld zijn. Kijk, vraag en luister dus goed naar de marktkoopman en je gevoel bij een tomaat.